Warming Up toernooi Houten

Dit weekend is het warming up toernooi in Houten. Een heleboel badmintonners komen om zo vlak voor het begin van de competitie nog wat partijen te spelen. Het leuke van dit toernooi is dat er verschillende klassen in dezelfde zaal staan. Onze eigen Eric en Sunil staan in de 6 de klasse te dubbelen terwijl twee banen verderop één van de Nederlandse toppers Dicky Palyama een single partij speelt.  Eric en Sunil hebben, voordat ik de tribune heb bereikt al een partij verloren. Maar de tweede partij gaat beter. Er wordt met veren gespeeld wat toch net iets anders is dan de ons bekende plastic shuttle maar de mannen van de BVB staan lekker te slaan. In twee sets pakken ze de partij. Helaas gaan ze door de eerdere verliespartij niet door in het toernooi maar het is geen slechte seizoenstart.

Zondag zit ik weer op de tribune, ik had graag zelf gespeeld maar dat gaat nog even niet. Annet en Eric spelen nu de mix en gaan allebei singelen. Vandaag staan ze ingeschreven op niveau 8 (dat spelen we in de competitie ook) . Om negen uur is de eerst mix partij, er wordt in poule verband gespeeld, dat betekent voor Eric en Annet in ieder geval 3 partijen. De start van de eerste partij is wat matig maar al snel gaat het beter, er wordt in twee sets gewonnen. Wat leuk is van de hal in Houten, is de tribune, je zit hoog maar dicht op de velden. Ik kan dus goed zien hoe het gaat. Zo valt het op dat de tegenstander steeds probeert om Eric op zijn backhand uit te spelen, zonder succes. In de tweede set veranderen ze van taktiek, alles moet kort op Annet. Of dat een succes had kunnen worden zullen we niet weten, de meeste shuttles verdwijnen in het net.

Na de mix speelt Annet haar singel. De tegenstandster draagt dezelfde gympen maar is  ietsje jonger dan Annet. Vandaag is ze ook ietsje beter. Omdat het singel-toernooi voor de dames een afvalsysteem heeft kan Annet zich nu volledig focussen op de mix. Terwijl ze nog staat te singelen is de volgende mixpartij al omgeroepen. Zo vanaf de tribune lijkt het een geduchte tegenstander. Zowel de dame als de heer staan technisch goed te slaan en ze spelen allebei zowel voor als achter in het veld. Ons mixteam speelt het klassieke systeem, dame voor, heer achter. Het gaat behoorlijk gelijk op maar door de dame strak achter in te houden en de hoge shuttles effectief af te smachen pakt team BVB de eerste set. De tweede set is zo mogelijk nog spannender, er moet verlengd worden maar de winst gaat naar team BVB. Met nog 1 partij te gaan, lonkt de finale. De derde partij is een makkie. De tegenstanders lijken beginners dus met name Eric doet het rustig aan. Ruime lob, niet te hard en strak op de dame, zo is het voor beide kanten een leuke partij. De winst gaat met overtuiging naar Annet en Eric.
Maar voor de finale mix gaat eerst nog het singel toernooi van Eric beginnen. Het is inmiddels drie uur in de middag en de tribune heeft veel weg van een sauna. Het laat zich raden hoe heet het op de baan is. Eric speelt tegen een jongeman die, zo vermoed ik, nog geen alcohol mag kopen. De eerste set is voor Eric die een stuk beter tegen de omstandigheden lijkt te kunnen dan zijn tegenstander. Dat zet zich voort in de tweede set. Het gaat bepaald niet vanzelf maar met een paar hele mooie scherpe en vooral geplaatste drops haalt Eric met overmacht de partij naar zich toe.
Ook de tweede singel is geen grote uitdaging. De wederom jeugdige tegenstander deze keer uit Ede, doet ontzettend zijn best maar er valt weinig eer te behalen. Eric staat in de halve finale van de heren singel.  Maar eerst de finale van de mix. De tegenstanders komen uit Veenendaal en hebben ruime ervaring.  En dat blijkt ook in de wedstrijd. Het gaat gelijk op. De tegenstanders spelen net als on BVB team een klassieke mix en de heren houden elkaar in het achterveld goed bezig. De eerste set wordt met maar een paar punten verschil gewonnen door de firma Beltman. Helaas gaat het daarna net niet helemaal naar wens. Zowel de tweede als de derde set worden verloren. Maar een tweede plaats is ( de dag na de wedstrijd) ook niet gek. Overigens was de opinie op de tribune dat die ‘oudere meneer’ waarmee ze Eric bedoelde, nog behoorlijk kon duiken. Eric krijgt nog een tweede kans op succes, in de halve finale van de heren singel treft hij een speler die behoorlijk ‘wat speelstijl en kapsel betreft’ op hem lijkt. Maar Eric is net iets fitter, loopt, na inmiddels 6 partijen, net iets harder en geeft zijn tegenstander eigenlijk weinig kans. Winst in 2 sets. Zou het er in de finale nog een keer inzitten? En hou ik het als reporter nóg een rondje uit op deze harde houten bankjes?
Het is de allerlaatste partij van het toernooi. Het promotie materiaal is al opgeruimd, een deel van de banen afgebroken en zelfs de fotograaf heeft zijn toestel al opgeruimd. Er staan nog twee vermoeide mannen op het veld. De eerste set gaat naar Eric. Het is geen mooi spel meer maar er wordt gewoon voor elk punt gevochten. Het wordt nadat Eric zeker 6 punten achter heeft gestaan, 19-19 in de tweede set, een hele lange rally  volgt, 20-19 voor Eric en dan het verlossende punt de tegenstander slaat uit. Gewonnen!

Geen slechte dag een tweede en een eerste prijs mee naar huis en klaar voor de competitie.

Judith Hendriks – 4 september 2016

04.09.2016-houten-02
04.09.2016-houten-01
04.09.2016-houten-04
04.09.2016-houten-03